Udržitelnost se nesmí dělat jen na oko

Rozhovor s Hankou Fořtovou, zakladatelkou firmy Frusack, o trendech v udržitelnosti a spolupráci s Rentalitem.

Udržitelnost se nesmí dělat jen na oko

Když jsme s Frusackem v roce 2014 začínaly, trend udržitelnost ještě rozhodně nebyl tam, kde je dnes, říká Hana Fořtová, která se svou spolužačkou Terezou Dvořákovou stojí za úspěšným projektem opakovatelně použitelného sáčku na nákup ovoce a zeleniny Frusack. Povídali jsme si o tom, jaká byla cesta a jak se změnil nejen Frusack, ale i celkový přístup společnosti k tématům nejen ekologické zodpovědnosti.

1. Jak se vyvíjí váš projekt Frusack? Chystáte nějaké novinky?

S Frusackem jsme přišli na trh v roce 2016 s cílem změnit myšlení lidí v oblasti jednorázových plastových obalů. Byli jsme jednou z prvních značek, která se tím začala zabývat. Když se dívám zpětně, dalo nám opravdu zabrat, aby se z opakovatelně použitelného sáčku na nákup ovoce a zeleniny stal standard a ne výstřednost. Moc nás těší, že jsme byli hybnou silou, která postrčila k hledání udržitelnějších řešení i velké řetězce. Na začátku roku 2020 jsme začali opravdu růst u nás i na zahraničních trzích a poprvé vstoupili do partnerství s řetězcem Albert. Pandemie nám ale zasadila silnou ránu a ukázala nevýhody úzkého portfolia. V situaci jsme se museli zorientovat a až v letošním roce uvidíme, jaké výsledky to přinese. Klíčové je pro nás v tuto chvíli partnerství s českou značkou NILMORE, která po tříleté práci na výzkumně-vývojovém projektu přináší na trh cirkulární oděvní materiály vyrobené ze stejné vstupní suroviny jako Frusack - 100% PLA (polymléčná kyselina) na bázi kukuřičného škrobu.

2. Z médií stále více slyšíme o konceptu ESG, co si pod tím můžeme představit? Víme, že jste v této oblasti aktivní.

Již více než rok vedu v jedné z předních agentur divizi zaměřenou na komunikaci a strategii implementace udržitelnosti. Toto téma je mi opravdu velmi blízké a tak jsem ráda, že můžu pomáhat klientům z různých odvětví orientovat se v něm. ESG (environment, social, governance) je zastřešujícím termínem, který pomáhá společnostem a investorů posuzovat rizika v klíčových oblastech jejich působení spojená s udržitelností. Udržitelnost nyní propaguje kdekdo, je ale důležité, aby se k ní přistupovalo koncepčně. ESG je především nástrojem risk managementu. Společnosti, které nebudou schopny v krátkém časovém horizontu transparentně a dle daných rámců komunikovat svoje výsledky udržitelnosti v celé své komplexitě a dosahovat jistých výsledků, mohou mít například již do několika let problém získat financování či nebudou schopny vyhovět regulacím. Dlouhodobě se také ukazuje, že společnosti, které jsou v oblasti ESG aktivní jsou stabilnější a mnohá řešení jim přinášejí úspory.

3. Jak vám ve vašem podnikání osvědčila spolupráce s Rentalitem?

Pokud jde o elektroniku a udržitelnost, často jde o kámen úrazu :) Nejsem člověkem, který by musel mít nejnovější model iPhonu, na technologii Apple jsme ale napříč týmy závislí, protože nám dovoluje fungovat efektivněji. Pro mě je skvělé, že Rentalit nabízí okamžitou dostupnost své služby a servis. Ohromnou výhodou je samozřejmě možnost pořídit si nové zařízení s minimálními náklady díky možnosti pronájmu. Není vždy snadné vytáhnout desítky tisíc z kapsy, aby mohl člověk bez přestávky fungovat. Mě se stalo, že tři roky starý počítač ze dne na den zcela přestal fungovat a vada byla neopravitelná. Druhý den jsem měla od Rentalit počítač nový. Celý proces byl velmi jednoduchý a počítač s parametry, které k práci potřebuji, byl na skladě. Služba mi tedy skutečně vytrhla trn z paty :)

4. Co se vám na službě Rentalit nejvíce líbí? Plánujete ji využít i v budoucnu?

Určitě, líbí se mi skutečnost, že pokud mi počítač doslouží nebo již nevyhovuje mým požadavkům, je uděláno ze strany Rentalit maximum pro to, aby byl přístroj uveden do provozního stavu a sloužil někomu dále. Zvláště pak, pokud se jedná o darování zařízení potřebným. Pokud to již možné není, zajistí Rentalit ekologickou likvidaci. 

5. Jaké je vaše zásada v podnikání, čeho se vždy držíte, co se vám osvědčilo?

Často je těžké dělat věci svědomitě a neustupovat ze svých zásad a hodnot. Člověk pak může působit až naivně, ale zkratky se nám nikdy nevyplatily. Věřím však, že pokud vytrváte, může se zrodit něco unikátního. Podnikání je taková série řešení problémů a bez hodnot a zapálení může člověk snadno sejít z cesty. My máme ještě dlouhou cestu před sebou, ale věřím, že jsme položili pevné základy pro to, abychom mohli pokračovat dál.