Po roce ve svém

Rentalit otevřel svůj první obchodní prostor.

Po roce ve svém

V karlínském areálu Rustonka se nachází nenápadná prodejna s nápisem Rentalit. Kdo sem však míří, jde většinou najisto. V nových útulných prostorách chce podepsat smlouvu na operativní leasing na zařízení, jako jsou notebooky, PC, telefony a tablety. Potenciál kamenné pobočky je však mnohem větší.

„Všichni z kamenných prodejen odcházejí, my jsme se rozhodli otevřít naši první prodejnu,“ řekl během jejího slavnostního otevření Vlastimil Nešetřil, předseda představenstva společnosti J&T Leasing, pod niž značka Rentalit od loňského roku spadá. Důvodem pro zřízení prodejny je snaha být blíže klientům.

INSPIRACE ZE ZAHRANIČÍ

Společnosti J&T Leasing na trhu existuje od roku 2017, Rentalit necelé dva roky, takže je lze podle Vlastimila Nešetřila s trochou nadsázky stále považovat za startupy. „Když jsme leasingovou společnost zakládali, bylo naším cílem financovat nichové společnosti. Dnes tvoří tři čtvrtiny segmentu firmy z oblasti IT, zbytek představuje medicína, veterina a zdravotní péče,“ říká Nešetřil a přiznává, že inspiraci sbírali v zahraničí, kde jsou zejména počítače a kvalitní mobilní telefony financovány formou operativního leasingu.

Trend tohoto druhu financování se do České republiky opravdu postupně dostává. Malé a střední firmy oceňují, že v případě rozbití počítače či notebooku dostanou až do doby opravy přístroj náhradní. Navíc je v ceně leasingu i pojištění proti poškození a krádeži a záruční servis.

Mladší generace podnikatelů bere operativní leasing za příspěvek k cirkulární ekonomice, neboť zařízení je po vypršení smlouvy nabídnuto za příznivou cenu dalšímu zájemci nebo je ekologicky zlikvidováno. Zatímco J&T Leasing za dobu svého působení služby zákazníkům rozšířil – nyní již nabízí finanční leasing, úvěr či factoring, dceřiná společnost Rentalit se stále soustředí na operativní leasing v oblasti IKT pro střední a malé firmy či živnostníky. „Nástup pandemie nám rozjezd společnosti trochu zkomplikoval, nyní už ale jedeme podle business plánu. Nebudu však zastírat, že je před námi ještě hodně práce,“ řekl přítomnům hostům zejména z řad distributorů a dodavatelů. Ti také mohli poprvé nahlédnout, jak nový prostor vypadá.

KANCELÁŘ I SHOWROOM V JEDNOM

Dřevěná zástěna s květinami ho dělí na dvě zóny – vlevo na kancelářskou, vpravo na klientskou. Protože klienti přijdou do prodejny většinou podepisovat dokumenty, jsou tu pro ně přichystána pohodlná křesílka a stolek. Do konce roku si tu budou moci vybrat také příslušenství jako kryty a obaly. Jak se z leasingu začnou vracet použitá zařízení, poslouží prodejna i jako bazar. Druhá část místnosti patří zaměstnancům Rentalit, kteří tu mají malou kancelář. Nemusí již tedy odbíhat z nedaleké budovy J&T Banky a jsou připraveni i na klienty, kteří se přijdou do prodejny jen podívat nebo se na něco zeptat.