Kolik životů má naše elektronika?

Rentalit a cirkulární ekonomika

Kolik životů má naše elektronika?

Na operativní leasing elektroniky si zvyknete snadno, protože je to pohodlné. Každé dva nebo tři roky nejnovější stroj, snadné účetnictví, pojištění v ceně a náhradní přístroj v ceně...  Po skončení smlouvy vám nestraší staré zařízení v šuplíku a nemusíte se starat o jeho prodej nebo likvidaci.

Ekologicky založený jedinec se ale v jednu chvíli může zarazit a ptá se: je takové chování v souladu s udržitelností? Nepodporuji tím plýtvání?

Právě naopak, operativní leasing je přesný příklad cirkulární ekonomiky.

Té se též říká oběhové hospodářství a je to koncept, který je integrální součástí udržitelného rozvoje. Zabývá se způsoby, jak zvyšovat kvalitu životního prostředí a lidského života pomocí zvyšování efektivity produkce.

Naším cílem proto je další efektivní využití starší elektroniky. Běžný notebook může bez problému někomu sloužit třeba i 4-5 let. V případě výrobků Apple ještě výrazně déle. Takže se nejprve snažíme vráceným zařízením najít příležitost pro další uplatnění. Když se to nepodaří, nebo je stroj v příliš špatném stavu, je ekologicky zlikvidován, aby se vzácné kovy, které mnohé součástky obsahují, co nejdříve vrátily do oběhu.  

Co se tedy děje, když vrátíte vypůjčené zařízení?

1.     Vy nemusíte nic řešit, jen se odpojíte ze svých online účtů. 

2.     Pak se důkladně vymažou stará data a nastavení ze zařízení.

3.     Pokud je stroj v dobrém stavu, jde na repasi a pokračuje dál k méně náročnému uživateli. Například do škol, do domova seniorů nebo na třeba na domácí výuku.

4.     Pokud je zjevné, že přístroj dál sloužit nemůže, jde na ekologickou likvidaci. Spolupracujeme s chráněnou dílnou, ve které elektroniku rozebírají. Vyberou drahé a vzácné materiály, které pošlou dál, a nebezpečné části odborně likvidují.