Fraudy se nevyhýbají ani operativnímu leasingu

Rozhovor: Fraudy se nevyhýbají ani operativnímu leasingu

Fraudy se nevyhýbají ani operativnímu leasingu

Někteří lidé se ptají, proč si musíte zákazníky na začátku prověřovat? 

 

To je běžná záležitost nejen u operativního leasingu. Protože svoje zboží půjčujeme, potřebujeme mít jistotu, že máme na druhé straně spolehlivého partnera. Je to tedy srovnatelné se situací, kdy si člověk bere běžnou půjčku v obchodě – třeba na televizi. 

 

Jak moc si člověka prověřujete?

 

Podobně jako před uzavřením on-line půjčky nebo při koupi zboží na splátky. Jde nám jen o to, abychom vyloučili osoby, které by i naše relativně nízká platba mohla v budoucnu ohrozit. To si nepřejeme. Běžný člověk ale nemusí mít obavy. Řekl bych, že operativní leasing na počítačovou techniku je poměrně tolerantní, nejde o velkou měsíční splátku, jako je tomu například u hypotéky nebo půjčky na auto. 

 

Jak tzv. scoring vlastně probíhá?

 

Není to žádné velké zdržení, i když se jedná o komplexní systém. Všechno probíhá v rámci běžného „papírování” při vyřizování smlouvy o pronájmu. Jsme společnost vlastněná bankou, takže máme k dispozici nástroje na rychlé ověření kredibility člověka v různých registrech. Moderní technologie, které k ověřování údajů využíváme, jsou dnes velmi přesné a efektivní.   

 

S čím máte špatnou zkušenost ze strany zájemců? 

 

Naprostá většina klientů je poctivých a jde jim skutečně jen o pronájem zařízení. Někteří se ale pokouší zařízení získat na falešnou identitu a následně prodat. Nyní máme čerstvou zkušenost s „klientem”, který se pokusil spáchat podvod, a dokonce na to použil padělané doklady. To jsme samozřejmě ve spolupráci s Policií ČR snadno odhalili. Podvodník byl zatčen a momentálně sedí ve vazbě. V nouzovém stavu hrozí za úvěrový podvod až 15letý trest. Nemyslíme, že se takové jednání někomu vyplatí.