8 důvodů, proč chtít ve své firmě Mac

Přístroje Apple jsou velmi uživatelsky žádané a oblíbené. Jak je to ale s jejich využitím pro podnikání?

8 důvodů, proč chtít ve své firmě Mac

8 důvodů, proč chtít ve své firmě Mac

Přístroje Apple jsou velmi uživatelsky žádané a oblíbené. Jak je to ale s jejich využitím v podnikání?

 

Pokud právě přemýšlíte o pořízení nových strojů do vaší firmy nebo začínáte od nuly a nevíte si rady, podívejte se na jejich výhody. Z této investice nemusíte mít obavy. Vybírejte podle toho, co je pro vás a vaši společnost nejlepší – my vám pomůžeme s financováním.

1. Neskutečný výkon

Před pár lety, když přišel Apple s myšlenkou a následnou realizací svých vlastních čipů, přinesl zároveň i mimořádný výkon do jejich zařízení. Neuvěřitelně malé rozměry čipů M1 a M2 se mohou chlubit nejen nejrychlejším výkonem CPU (Centrální procesorová jednotka) na světě, nejdokonalejší integrovanou grafikou ve stolním počítači, ale také dvakrát vyšším výkonem v aplikaci Excel. Jejich baterie má dvojnásobnou výdrž na jedno nabití než jiné počítače ve stejné cenové kategorii, což oceníte hlavně při videokonferencích. I přes neuvěřitelný výkon mají MacBooky s novými čipy velmi malou spotřebu. Díky tomu se méně zahřívají, nezatěžují tak ventilátory a vy můžete pracovat s opravdu tichým strojem při maximální výdrži baterie. 

2. Výdrž baterie

Ve všech zařízeních značky Apple najdete lithium-iontové baterie, a to nejen pro jejich malé rozměry, ale i schopnost rychlého nabíjení. Vysoká energetická hustota zase garantuje dlouhou výdrž. Řídící centrum baterie používá tzv. nabíjecí cykly, díky kterým nemusíme čekat s připojením do sítě až do úplného vybití. Nicméně, na základě testů prováděných v říjnu roku 2020 víme, že zcela nabitá baterie vydrží až 18 hodin plného výkonu. Test proběhl na počítačích MacBook Air s čipy M1, na nichž byla po celou dobu přehrávána videa streamovací aplikace Apple TV v HD kvalitě, rozlišením 1080p a zvýšeným jasem obrazovky na 60 %. Nutno tedy dodat, že při běžném užívání by byla výdrž ještě vyšší, což v konečném důsledku znamená, že při osmihodinové pracovní době můžeme s počítačem pracovat bez nabití i několik dní. 

3. Podpora Apple DEP

IT specialisté – nejvytíženější a za všech okolností nedostižná skupina lidí v každé firmě. Pokud víte, že jste měli už dávno svá zařízení plošně vyměnit, ale reakce této naprosto adekvátně obávané skupiny odborníků byla jiného názoru, nyní už se bát nemusíte. Nechceme tu znevažovat tvrdou práci IT oddělení, ale s unikátní službou Apple DEP (Device Enrollment Program) ho nebudete nadále potřebovat. Program nabízí veškeré prvotní nastavení všech zařízení s operačním systémem iOS, macOS a iPadOS jednotně podle vašich požadavků, a to pouze jedním uživatelem. Například stolní počítač tedy můžete začít používat ihned po jeho rozbalení z krabice a zabere vám to jen pár kliknutí. Pro další nastavení a údržbu můžeme využívat podporu webového portálu Apple Bussines Manager, který spravuje například přístup jednotlivých zaměstnanců na server nebo distribuuje interní aplikace tam, kam potřebujete. 

4. Dlouhodobá úspora financí 

Všechny výše uvedené body mají za výsledek nejen velice intuitivní a uživatelsky přátelskou infrastrukturu firmy, ale i značný benefit z hlediska finančních úspor. Ty souvisejí s nižší spotřebou energie nebo absencí lidského faktoru v podobě IT odborníků. Jak ukazuje studie vypracovaná v červenci roku 2021 v čínské firmě s více než 10 tisíci zaměstnanci – nasazení MacBooku ušetřilo společnosti 843 $ na jedno pracovní místo za 3 roky užívání. Snadnou kalkulací tedy dojdeme k závěru, že firma ušetřila více než 60 miliónů Kč za jeden rok! A to jen tím, že se rozhodla pro technologickou reorganizaci. 

5. Aplikace a podpora

Ač to mnohdy vypadá, že se zařízení Apple vyrábějí jen pro skalní fanoušky a k běžnému příslušenství a aplikacím jsou nepřátelská, není to pravda. Všechny operační systémy jsou kompatibilní například se sadou Microsoft 365, aplikacemi Google nebo třeba se systémem SAP. Vaši zaměstnanci se tak bezproblémově dostanou i ke sdíleným souborům v Dropboxu, na One Drivu atd. Také mohou naprosto jednoduše ovládat firemní e-mail, sdílený kalendář nebo svoje kontakty tak, jak byli doposud zvyklí. 

6. Zabezpečení 

Vraťme se zpět do už zmiňované firmy s 10 tisíci zaměstnanci. Během technologické restrukturalizace, kdy byly stolní počítače nahrazeny MacBooky, došlo během jediného roku ke snížení incidentů spojených se zabezpečením až o 95 %, což je prakticky naprosté odstranění jakýchkoli pokusů o proniknutí do interního systému firmy! Veškeré bezpečnostní zásady jsou ovládány pomocí Apple Bussines Manageru, kde nastavíte požadavky pro vstup do systému a zároveň můžete na dálku počítač vymazat v případě jeho odcizení či ztráty. Všechny aplikace v obchodě AppStore jsou předem kontrolovány, tudíž jsou už od samého začátku bezpečné. Podstatnou roli v zabezpečení hraje samozřejmě i využití přihlašování pomocí unikátních biometrických údajů, jako jsou otisky prstů nebo identifikace podle Face ID. 

7. Ekosystém Apple

Není to ale jen o počítačích, ale o jedinečné možnosti využívat celý ekosystém firmy Apple. Rozepište e-mail na počítači ve své kanceláři a dokončete ho ve svém telefonu během cesty domů. Práce v terénu je nyní mnohem jednodušší, když vám k tomu stačí jedno zařízení, které se lehce vejde do kapsy. Před několika lety se dokonce jedna nemocnice v americké Louisianě rozhodla přejít k tzv. Digitální medicíně, kdy několika svým svým pacientům léčícím se s vysokým krevním tlakem „předepsala“ chytré hodinky Apple Watch. Ty pomáhají určovat pacientům denní režim podle jejich aktuálního stavu a výstupní data zapisují přímo do softwaru HealthKit, odkud putují do oficiálních zdravotních záznamů. Výsledkem je nejen podpora zdravějšího životního stylu, ale i rychlá diagnostika případných potíží. 

8. Volba uživatelů 

Není žádným překvapením, že mladá generace dává přednost práce s MacBookem více než s běžným PC. Podle průzkumů veřejného mínění se ukazuje, že 3 ze 4 zaměstnanců by dali přednost právě produktům značky Apple a 78 % dotázaných připouští, že prokazují mnohem vyšší efektivitu, když můžou pracovat se zařízením podle svého výběru. Není tedy náhodou, že většina progresivních firem napříč celým světem přestupuje právě k těmto zařízením, a poskytují tak zaměstnancům zázemí podporující jejich kariérní i osobní růst.