7 tipů, jak pečovat o svou techniku

Snažíte se opatrovat nově pořízený přístroj jako oko v hlavě? Nebo jste toho názoru, že elektronika je jen spotřební zboží a na nějakém tom škrábanci nesejde? Ať už se přikláníte k jakékoliv skupině, v případě pronajatých přístrojů je dobré vědět, jak předcházet zbytečnému poškození a zároveň nemít přehnané obavy z běžného opotřebení. Následujících 7 tipů vám pomůže ušetřit si obavy i peníze při vrácení pronajaté elektroniky.

7 tipů, jak pečovat o svou techniku

1. Pozor na klíče a ostré předměty

Mobil, klíče, peněženka. – Taky před odchodem kontrolujete, jestli vám tyto 3 nezbytnosti nechybí? Myslete také na to, aby mobil neskončil ve stejné kapse s klíči. Můžete si tím zadělat na rýhy, které vám budou překážet, kazit vzhled přístroje a ty hluboké mohou znamenat i problémy při jeho vrácení.

3. Bez krytu ani ránu

Doby téměř nezničitelných mobilů ze začátku milénia jsou pryč. Velké displeje a těla chytrých telefonů jsou mnohem náchylnější k prasknutí. Proto vám doporučujeme chránit:

  • Tělo zařízení – vhodným krytem nebo pouzdrem. Doporučujeme sáhnout po originálních obalech, které vždycky padnou jako ulité. Navíc dokáží mobil, na rozdíl od různých laciných designových kousků, dobře ochránit. 
  • Displej – pomocí ochranné fólie nebo skla. Tím předejdete nevzhledným „pavučinám“, které vám znepříjemní čtení a zkomplikují život při vrácení přístroje.

Věděli jste, že krytem se dá ochránit také notebook? Pro prevenci šrámů a odštípnutých rohů radíme využít ochranný kryt celého počítače.

I sebeopatrnějším zákazníkům se stává, že přístroj nedokáží vždycky ochránit před nečekaným pádem. Pokud k němu dojde, nezoufejte a prověřte si plnění pojistné smlouvy

3. Přístroj pravidelně čistěte

Dalším krokem jak prodloužit životnost přístroje je jeho pravidelné čištění. Každý den vystavujeme elektroniku špíně, prachu, písku a mastnotě, což umí nadělat pěknou paseku. Mobil je také doslova semeništěm bakterií, plísní nebo kvasinek. Bojovat proti nečistotám a mikroorganismům vám pomůžou:

  • Speciální čisticí a dezinfekční ubrousky – ty jsou antibakteriální a zároveň si s nimi nepoškrábete displej ani tělo zařízení. 
  • Dezinfekční spreje – při jejich používání sáhněte po jemném hadříku. Měl by být ideálně z mikrovlákna, se kterým opět předejdete škrábancům. 
  • Navlhčený hadřík – to je nouzovka, když nemáte po ruce žádný ze zmíněných antibakteriálních přípravků. Na nečistoty bohatě stačí, jen pozor, ať není mokrý – tekutina by mohla zařízení zničit.

Ať už si pro očistu svého přístroje vyberete jakoukoli z možností, postupujte následovně: 

  • Začněte od displeje, boků a zad přístroje. 
  • Pokračujte k tlačítkům, zastavte se u konektorů, mikrofonu i reproduktoru, které zkuste vyčistit například párátkem obaleným malým kouskem vaty nebo jemným profouknutím. 
  • Pokud má přístroj fotoaparát, nezapomeňte na vyčištění čočky.
  • Vyčistěte důkladně také obal, aby nečistoty v něm neškrábaly přístroj. 
  • Vyčistěte důkladně také obal, aby nečistoty v něm neškrábaly přístroj.

4. Jídlo a pití co nejdál

Nechtěné drcnutí do sklenice s vodou nebo vyšplouchnutí kávy může být pro váš telefon i notebook konečná. Proto doporučujeme nepokládat nápoje na plochu, u které pracujete. Politá klávesnice vyžaduje vždy kontrolu vnitřních komponentů přístroje. Poškození se totiž nemusí projevit okamžitě. V případě, že tekutina zničí základní desku, spadá počítač rovnou do kategorie D a při vrácení vám budeme muset naúčtovat celou jeho zůstatkovou tržní cenu. 

To samé platí i pro jídlo. Oběd si lépe vychutnáte za jídelním stolem než u rozepsaného e-mailu. Neriskujte, že vás bude nehoda s omáčkou či polévkou stát bezproblémové vrácení přístroje. Navíc i drobky a mastné fleky na klávesnici nejsou zrovna pěkná vizitka.

5. Vybavte se na cesty

Doprovází vás mobil a notebook na pracovní schůzky? Jste freelancer a vaší kanceláří bývá často vlak nebo kavárna? Pak se vyplatí pořídit si na každý kus elektroniky vhodnou brašnu nebo pouzdro, které ho ochrání před nárazy při převážení. Látkové zavazadlo s jednou kapsou na všechno nemusí být šťastná volba. S brašnou a pouzdrem se vyvarujete nejen rýhám, ale i otlučeným nebo odchlípnutým rohům kovového šasi. Ty většinou spadají do kategorie C a mohou výrazně snížit výkupní cenu přístroje. 

6. Nenechávejte elektroniku ležet ladem.

Dostali jste nechtěný dárek? Pronajali jste si zařízení, které nevyužijete? Když nový mobil nebo notebook leží dlouho ladem, utíkají vám peníze znehodnocováním jeho ceny. V takovém případě nechte přístroj v krabici, nezapojujte ho ani nepersonalizujte. Jednoduše se obraťte na náš zákaznický servis, který s vámi vyřeší možné vrácení nevyužité elektroniky.

7. Přečtěte si pravidla vrácení a pojištění

Projděte si naše pravidla vrácení a pojištění elektroniky ještě, než ji začnete používat. Po skončení operativního leasingu dělíme vrácené přístroje do 4 kategorií:

kategorie A – jako nové,
kategorie B – lehce opotřebené,
kategorie C – větší opotřebení,
kategorie D – velké poškozené.

Podle toho se pak odvodí případná částka, která se za poškození doplácí. Její rozmezí je 5–30 % (kategorie B a C) ze zůstatkové ceny přístroje. Jestliže dojde k velkému poškození (kategorie D), hradí se celá částka zůstatkové ceny. Naopak, pokud je přístroj jako nový (kategorie A), nedoplácíte nic. 
Pojištění v rámci smlouvy je u nás nadstandardní. Pokud si nejste jisti, jestli kryje právě poškození vašeho přístroje, stačí se podívat na naše stránky nebo nás kontaktovat. Neváhejte, zejména pokud váš pronájem v dohledné době končí. Pokud poškození kryje pojistka, vyhnete se poplatkům při vrácení.

Snad jsou tyto tipy pro vás užitečné. I když většinu z nich zřejmě znáte, je někdy fajn si je připomenout. Má-li vám přístroj dobře fungovat a sloužit, musí mu být věnována i dostatečná péče.
Funkční přístroje navíc můžou ještě posloužit dalším, méně náročným uživatelům. Po vrácení je necháváme odborně vyčistit a repasovat pro další využití. Ty nenávratně poškozené se pak rozeberou na jednotlivé součástky a jdou na ekologickou recyklaci.
V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.